Makale

Ege Karasuları Sorunu

Yunanistan, bağımsızlığı verilen bir devlet olarak 1830 yılından itibaren yayılmacı bir siyaset izlemiş ve bu siyasetini de ‘‘Megali İdea’’ adı altında doktrine etmiştir. Yunan Devleti, 20. yüzyılın başlarında Avrupa kıtasında hedeflediği noktalara ulaşmış…

Makale

Kadim Bir Mimarlık Harikası: Ayasofya

Ülkemizin en önemli eserlerinden biri olan Ayasofya, mimarlık tarihinin de en görkemli yapılarından biridir. Yapının mimari ve iç süsleme detayları konusunda ortaya koyduğu yenilikler, özellikle hem Hıristiyan hem de Müslüman dini mimarisinin…

Makale

14 Mayıs’a Giderken: Normalleşen ve Mutedilleşen Cumhuriyet

Türkiye Cumhuriyeti’nin neredeyse 1950’ye kadar temel özelliklerinden biri parti ve devletin bütünleşik bir yapı oluşturmasıdır. Bu yapı 1936’dan sonra devletin partiyi adeta kendi içerisinde özümlemesiyle yerleşmiş, ancak halk açısından devletin mi partiye yoksa partinin mi devlete egemen olduğu hususu çok bir fark yaratmamıştır…

Makale

Bir Sanat Hamisi Olarak II. Mehmed

İstanbul gibi nadide bir şehri fetheden ve kaynaklarda Ebu’l-feth (fetih babası) olarak anılan, aynı zamanda koyduğu kanunlar ile Osmanlı devletini bir imparatorluğa dönüştüren II. Mehmed’in daha çok siyasi ve askeri hayatı ile hatırlanması gayet doğaldır…

Makale

Büyük Selçuklu’da Siyaset Arenasında Bir Kadın: Terken Hatun

Tarihimizde devlet yönetiminde etkili olan kadın sultanlara verilen unvanlardan belki de en dikkat çekici olanı ‘‘Terken’’dir. Bakıldığında Türklerde hükümdar hanımları ve hanedan mensubu kadınlara yönelik Hunlar’dan itibaren Karahanlılar’a kadar ‘‘Katun’’ (Hatun) tabiri değiştirilmeden kullanılmıştır…

Makale

Uluğ Bey

Geç dönem Ortaçağ Doğu dünyasında adını söz ettiren Emir Timur’un, 1370 yılında Semerkant’ta hükümdarlığını ilan etmesi ile Timur İmparatorluğu resmen kurulmuş oldu. Hindistan’dan Anadolu’nun doğusuna kadarki topraklara hâkim olan Timur…

Makale

Baba İlyâs

XIII. yüzyılda Türkiye Selçuklu Devleti’nde dinî, ekonomik ve siyasi manada önemli etkileri olan Babaîler İsyanı yaşanmıştır. Bu isyan Baba İlyâs tarafından tasarlamış, müridi Baba İshak ise isyanı Kefersud’da başlatmıştır…

Makale

Bir Hükümdarlık Alameti: Tuğra

Orta Asya’dan Anadolu’ya uzanan Türk Devletleri tarihinde hükümdarlık kavramı önemli bir unsur olarak ön plana çıkmıştır. Hükümdarlık kavramının hem toplum hem de diğer devletler nezdinde tanınırlığını ortaya koymak maksadıyla…

Makale

Bolşevik İhtilali

Bolşevik İhtilali, Bolşevik Devrimi veya Ekim Devrimi gibi ifadelerle anılan Halk Hareketi, yalnızca Rusya coğrafyasının değil, tüm dünyanın kaderini değiştirecek 20. yüzyılın en önemli siyasal ve toplumsal olaylarından biri olarak kabul edilmektedir…

Makale

Demlikten Süzülen Kültür: Çay

Tarih boyunca toplumların kendilerine has geliştirdikleri, var ettikleri kültürel ögeler, toplumların ortak değerleri olarak gelişmiştir. Bu kültürel ögeler içerisinde yer alan çay, yerel toplumsal argümanları geride bırakarak…